Wednesday, November 4, 2009

"I Resolve"

This was posted on Circle of Moms. I like it. 
In the last 10 months since our son's death I have often berated myself for "Not getting on with life". I constantly have to remind myself (or my therapist reminds me) that i am not expected to get over my son. I have to allow myself whatever feelings I have and I have to allow myself to do whatever I need to do in order to deal with the loss of Kai. It doesn't matter if my family thinks I'm dwelling and making myself sad. It doesn't matter if I cry when I see a happy family with a baby boy. I have to allow myself to freely grieve for however long it takes. This is difficult to do. I was taught that crying was not a mature emotion and that it was a weakness. Unfortunately, many people are taught this and I think it is wrong. All of our emotions are valid and I've found that denying or stifling emotions doesn't help me at all. 
I think I'm going to stick this up beside my bed!

"I RESOLVE" 

THAT I WILL GRIEVE AS MUCH AND FOR AS LONG AS I FEEL LIKE GRIEVING, AND THAT I WILL NOT LET OTHERS PUT A TIMETABLE ON MY GRIEF. 

THAT I WILL GRIEVE IN WHATEVER WAY I FEEL LIKE GRIEVING, AND I WILL IGNORE THOSE WHO TRY TO TELL ME WHAT I SHOULD OR SHOULD NOT BE FEELING AND HOW I SHOULD OR SHOULD NOT BE BEHAVING. 

THAT I WILL CRY WHENEVER AND WHEREVER I FEEL LIKE CRYING, AND THAT I WILL NOT HOLD BACK MY TEARS JUST BECAUSE SOMEONE ELSE FEELS I SHOULD BE "BRAVE" OR "GETTING BETTER" OR "HEALING BY NOW". 

THAT I WILL TALK ABOUT MY CHILD AS OFTEN AS I WANT TO, AND THAT I WILL NOT LET OTHERS TURN ME OFF JUST BECAUSE THEY CAN'T DEAL WITH THEIR OWN FEELINGS. 

THAT I WILL NOT EXPECT FAMILY AND FRIENDS TO KNOW HOW I FEEL, UNDERSTANDING THAT ONE WHO HAS NOT LOST A CHILD CANNOT POSSIBLY KNOW HOW I FEEL. 

THAT I WILL NOT BLAME MYSELF FOR MY CHILD'S DEATH, AND I WILL CONSTATLY REMIND MYSELF THAT I DID THE BEST JOB OF PARENTING I COULD POSSIBLY HAVE DONE. BUT, WHEN FEELINGS OF GUILT ARE OVERWHELMING, I WILL REMIND MYSELF THAT THIS IS NORMAL PART OF THE GRIEF PROCESS AND IT WILL PASS. 

THAT I WILL NOT BE AFRAID OR ASHAMED TO SEEK PROFESSIONAL HELP IF I FEEL IT IS NECESSARY. 

THAT I WILL COMMUNE WITH MY CHILD AT LEAST ONCE A DAY IN WHATEVER WAY FEELS COMFORTABLE AND NATURAL TO ME, AND THAT I WON'T FEEL COMPELLED TO EXPLAIN THIS COMMUNION TO OTHERS OR TO JUSTIFY OR EVEN DISCUSS IT WITH THEM. 

THAT I WILL TRY TO EAT, SLEEP, AND EXERCISE EVERY DAY IN ORDER TO GIVE MY BODY STRENGTH IT WILL NEED TO HELP ME COPE WITH MY GRIEF. 

TO KNOW THAT I WILL HEAL, EVEN THOUGH IT WILL TAKE A LONG TIME. 

TO LET MYSELF HEAL AND NOT FEEL GUILTY ABOUT FEELING BETTER. 

TO REMIND MYSELF THAT THE GRIEF PROCESS IS CIRCUITOUS~THAT IS, I WILL NOT MAKE STEADY UPWARD PROGRESS. AND WHEN I FIND MYSELF SLIPPING BACK INTO THE OLD MOODS OF DESPAIR AND DEPRESSION, I WILL TELL MYSELF THAT "SLIPPING BACKWARD" IS ALSO A NORMAL PART OF THE GRIEF PROCESS AND THESE MOODS, TOO, WILL PASS. 

TO TRY TO BE HAPPY ABOUT SOMETHING FOR SOME PART OF EVERY DAY, KNOWING THAT AT FIRST, I MAY HAVE TO FORCE MYSELF TO THINK CHEEFUL THOUGHTS SO EVENTUALLY THEY CAN BECOME A HABIT. 

THAT I WILL REACH OUT AT TIMES AND TRY TO HELP SOMEONE ELSE, KNOWING THAT HELPING OTHERS WILL HELP ME TO GET OVER MY DEPRESSION. 

THAT EVEN THOUGH MY CHILD IS DEAD, I WILL OPT FOR LIFE, KNOWING THAT IS WHAT MY CHILD WOULD WANT ME TO DO. 

(author unknown) 

2 comments:

  1. i think this is wonderful. i hope you don't mind, i'm going to print it so i can post it in my room.

    ReplyDelete
  2. Please do! I don't claim any ownership over it and I think it is great if more parents can read it! It does help, doesn't it.
    I hope your holidays weren't too painful.
    xo

    ReplyDelete